Mariska Steenbergen is sinds 2013 optometrist en opticien. Ze is inmiddels drie jaar werkzaam bij Klein Optiek oogzorgcentrum. “Ik kan bij Klein Optiek veel met mijn jarenlange ervaring op gebied van harde, medische en myopiecontrole contactlenzen. Graag wil ik kort iets vertellen over de scleralenzen en bandagelenzen.”

“Scleralenzen zijn grote, harde contactlenzen. Door de grootte en de vorm rusten de lenzen op het ongevoelige oogwit. Doordat de ruimte tussen het hoornvlies en de lens afgevuld is met vloeistof, vult deze vloeistof alle onregelmatigheden en ongelijke krommingen op en maakt er een helder optisch systeem van. Doordat de scleralens niet rust op het hoornvlies, voel je hem vrijwel niet. Hierom zijn deze lenzen het meest geschikt bij keratoconus, trauma en/of littekens en droge ogen.

Mensen met extreem droge ogen zien vaak minder scherp. Dit komt doordat het hoornvlies een minder goede afbeelding vormt, door een minder goede traanfilm en/of beschadigde cellen. De scleralens geeft een betere gezichtsscherpte en de ogen voelen minder branderig en droog aan. Het is zelfs mogelijk om, indien een oog blind is geworden maar er daardoor erg naar uitziet voor de buitenwereld, een scleralens op het oog te plaatsen met daarop een geschilderde iris en pupil gelijk aan het andere oog. Zo worden scleralenzen ook cosmetisch ingezet.”

Mariska Steenbergen, Optometrist bij Klein Optiek

Bandagelenzen zijn zachte lenzen die we 24/7 inhouden of tijdelijk. Deze behandeling wordt gebruikt bij hoornvliesbeschadigingen, blaar- vorming op het hoornvlies, naar bin- nen staande of groeiende wimpers, extreem droge ogen na een glaucoomoperatie of een trauma met hoornvliesperforatie. Bij droge ogen of uitdroging van een oog door bijvoorbeeld verlamming van de aangezichtszenuw, kan een bandagelens het hoornvlies beschermen door een laagje te vormen dat door middel van oogdruppels goed vochtig blijft.

Bij een oppervlakkige hoornvliesbeschadiging kan het een paar dagen duren voor het wondje is hersteld. Soms herstelt dit niet. Een bandagelens zorgt er dan voor dat het wond- je uiteindelijk wel kan herstellen. Soms zijn bij mensen de oogleden wat naar binnen gedraaid en krassen de wimpers over het hoornvlies; dit is erg pijnlijk en kan ernstige beschadigingen geven. Hier vormt een bandagelens ook weer een bescherm- laag: de wimpers krassen over de lens en niet over het hoornvlies. Na een oogoperatie of flinke beschadiging kan een bandagelens het oog beschermen door lekkage vanuit het oog naar buiten te voorkomen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email