Veelgestelde vragen over lenzen

In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over het dragen en gebruik van lenzen verzameld en beantwoord. Of je nu net begint met het dragen van lenzen of al een ervaren gebruiker bent, bij Klein Optiek in Apeldoorn helpen we je graag verder. Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Wat zijn contactlenzen en hoe werken ze?

Contactlenzen zijn kleine, gebogen lenzen die direct op het oog worden gedragen om de visuele correctie te bieden. Ze werken door licht te breken en te focussen op het netvlies van het oog, waardoor beelden helderder en scherper worden.

Welke soorten contactlenzen zijn er?

Er zijn verschillende soorten contactlenzen, waaronder zachte contactlenzen, harde contactlenzen en hybride contactlenzen. Zachte contactlenzen zijn het meest populair en comfortabel, terwijl harde contactlenzen vaak worden voorgeschreven voor specifieke oogaandoeningen. Hybride contactlenzen zijn een combinatie van zachte en harde contactlenzen.

Hoe lang kan ik mijn contactlenzen dragen?

Dit hangt af van het type contactlenzen dat je draagt en de aanbevelingen van de opticien. Sommige contactlenzen kunnen dag en nacht worden gedragen gedurende een bepaalde periode, terwijl andere alleen overdag kunnen worden gedragen en ‘s nachts uit moeten worden genomen.

Hoe moet ik mijn contactlenzen onderhouden?

Het is belangrijk om je contactlenzen goed te onderhouden om ooginfecties te voorkomen. Was altijd je handen voordat je je contactlenzen aanraakt. Gebruik een speciale lenzenvloeistof om je lenzen te reinigen en bewaren. Volg deze instructies voor het onderhoud van je specifieke type lenzen.

Hoe veilig zijn contactlenzen?

Bij Klein Optiek in Apeldoorn hechten we veel waarde aan uw veiligheid en gezondheid. Daarom worden onze contactlenzen geleverd in een steriele verpakking en is de juiste voorbereiding, hantering, inzet en uithalen van de lenzen essentieel voor een leven lang plezierig contactlensgebruik, of u nu bij- of verziend bent, een cilinder hebt of behoefte heeft aan een leescorrectie.

Waarom is het belangrijk om contact met water te vermijden tijdens het hanteren van contactlenzen?

Water bevat micro-organismen die ernstige ooginfecties kunnen veroorzaken. Daarom raden wij aan om uw handen altijd te wassen met water en zeep voordat u uw contactlenzen behandelt, maar voorkom dat er water op of aan de contactlenzen komt. Deze organismen kunnen namelijk ook overleven in zwembaden, sauna’s, hottubs en in de zee. Als het dragen van contactlenzen in deze omstandigheden onvermijdelijk is, kunnen daglenzen een optie zijn. Deze minimaliseren het risico op infecties als de lenzen direct na de activiteit worden uitgehaald met schone, droge handen en vervolgens worden weggegooid.

Zijn contactlenzen moeilijk te hanteren?

Oefening baart kunst en onze instructies voor contactlensgebruik zullen u de eerste dagen helpen om handiger te worden in het hanteren van uw contactlenzen. Iedere ervaren contactlensdrager zal u vertellen dat het inzetten en uithalen van de lenzen heel snel een fluitje van een cent wordt.

Is er een groot verschil tussen een oogonderzoek en een contactlenscontrole?

Een oogonderzoek bepaalt de oogfout en benodigde correctie, evenals controle op oogziektes zoals glaucoom en cataract, en algemene gezondheid van de ogen in relatie tot bijvoorbeeld diabetes. Bij een oogonderzoek draagt u meestal een bril. Tijdens de contactlenscontrole doet onze oogzorgspecialist veel testen uit het oogonderzoek, maar kijkt vooral naar de relatie tussen uw ogen en de contactlenzen: is de combinatie ideaal voor het zien, de gezondheid, uw lifestyle, enz.? Bij de contactlenscontrole draagt u natuurlijk uw contactlenzen.

Kunnen de contactlenzen achter mijn oog verdwijnen?

We kunnen u geruststellen: de contactlenzen zullen nooit achter uw oog kunnen “verdwijnen”. Het oog is namelijk afgesloten door het bindvlies, dat loopt vanaf de binnenkant van uw oogleden tot aan de rand van uw hoornvlies.

Ik heb droge ogen. Heeft dit invloed op mijn nieuwe contactlenzen?

Droge ogen kunnen invloed hebben op het dragen van contactlenzen. Gelukkig heeft uw oogzorgspecialist het beste contactlensmateriaal voor u gekozen en het beste onderhoudssysteem bij maandlenzen om ervoor te zorgen dat u comfortabel contactlenzen kunt dragen.

Kan ik contactlenzen dragen als ik last heb van hooikoorts?

Sommige contactlensdragers ervaren verlichting van de symptomen van hooikoorts, omdat de contactlenzen voorkomen dat allergene deeltjes het oogoppervlak bereiken. De beste contactlenzen voor mensen met hooikoorts zijn daglenzen, omdat u dan iedere dag een nieuwe, schone lens gebruikt. Laat uw ogen ook regelmatig controleren voor de status van uw hooikoorts.

Ik draag een multifocale bril om veraf en dichtbij goed te kunnen zien. Zijn er ook contactlenzen voor mij?

Gelukkig zijn er contactlenzen die hetzelfde kijkcomfort bieden als een multifocale bril, zodat u ook zonder bril goed kunt zien op alle afstanden.

Hoe oud moet ik zijn om contactlenzen te dragen?

Contactlenzen kunnen door bijna iedereen worden gedragen. Zelfs kinderen onder de 5 jaar kunnen veel voordeel hebben van contactlenzen en deze goed hanteren, volgens verschillende onderzoeken. De beste lenzen voor kinderen zijn daglenzen met een UV-filter om jonge ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-licht.

Moet ik mijn make-up routine veranderen als ik lenzen gebruik?

De meest ideale routine is als volgt: Zet de contactlenzen in voordat u make-up aanbrengt en haal ze er weer uit voordat u de make-up verwijdert.

Wat moet ik doen als ik een contactlens beschadig?

Draag NOOIT een beschadigde contactlens: dit veroorzaakt vervelend ongemak, vooral als de lens beschadigd is tijdens het hanteren. De beschadiging kan uw oog beschadigen en het risico op een ooginfectie vergroten. Gooi de lens weg en begin met een nieuwe. Vraag uw oogzorgspecialist om een vervangende lens als dat nodig is.

Kan ik mijn lenzen dragen tijdens het vliegen?

De droge atmosfeer in de cabine kan ervoor zorgen dat uw lenzen droog aanvoelen en op langere vluchten kunt u in slaap vallen. Neem altijd uw bril en een paar reserve lenzen mee in uw handbagage, zodat u, indien nodig, de contactlenzen kunt uitnemen. U hoeft niet aan lensvloeistof en lenshouder te denken als u daglenzen draagt: ideaal voor op reis.

Waarom lijkt alles buiten helderder met mijn contactlenzen?

Zonder de reflecties van brillenglazen kan er meer licht in het oog vallen, wat meer helderheid geeft. Een zonnebril kan verlichting bieden. 

Heeft u meer vragen over uw contactlenzen? Klik hier om contact op te nemen voor specialistisch advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email