Heb ik een computer of beeldschermbril nodig?

Werkt u meer dan twee uur per dag achter een computer of laptop? Heeft u aan het eind van de dag vermoeide ogen? Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, nekklachten of rugpijn na een werkdag? Als u deze vragen met ‘ja’ of ‘meestal’ kunt beantwoorden is de kans groot dat u veel baat heeft bij een beeldschermbril.

Wat doet een beeldschermbril?

Bijna 4 op de 10 werkende mensen werkt meer dan 6 uur per dag op een beeldscherm. Al die uren naar een scherm kijken kan zorgen voor klachten aan armen, nek en schouders, dat zal u niet verbazen. Maar wist u dat vooral uw ogen het zwaar te verduren hebben met zoveel beeldschermwerk?

Hoe zit dat? Bij alles waar we van dichtbij naar kijken moeten onze ogen zich inspannen. Hoe dichterbij, hoe groter de inspanning die de ogen moeten leveren om scherp te zien. Als men dagelijks de ogen overbelast kunnen de ogen uiteindelijk langer groeien, letterlijk. Dit leidt tot bijziendheid (Myopie). Een beeldschermbril op sterkte zorgt dat de ogen zich kunnen ontspannen tijdens het kijken naar een scherm.

Bron onderzoek: Nationale Enquete arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS, 2019.

Wordt een beeldschermbril of computerbril vergoedt door mijn werkgever?

Een beeldschermbril of computerbril wordt meestal vergoed door de werkgever. In de Arbowet is het volgende voorschrift opgenomen: ‘Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten, hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril’.

Dit betekent dat u, wanneer u last van klachten heeft, kunt informeren naar een vergoeding bij uw werkgever. U kunt ons ook in contact brengen met uw werkgever of HR manager, zodat er collectief een aanvraag kan worden gedaan om een beeldschermbril vergoed te krijgen. U kunt dan een computerbril uitzoeken bij ons in de winkel. Of de kosten van een computerbril vergoed worden door uw zorgverzekering hangt af van uw polis. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding voor de kosten van een computerbril.

Wat is het verschil tussen een computerbril en een bril met blauwlichtfilter?

Een blauwlichtfilter bril is een bril zonder sterkte, maar mét een coating op de glazen die het kunstlicht van een beeldscherm reduceert. Teveel blauw licht zou de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine belemmeren en ons slaap-waak ritme verstoren. Veel mensen zweren erbij, hoewel het effect niet wetenschappelijk bewezen is.

Een computerbril of beeldschermbril is een bril op sterkte. De sterkte van een beeldschermbril zorgt ervoor dat uw ogen kunnen ontspannen als u naar een scherm kijkt. Dit is een andere sterkte dan uw normale-, lees- of multifocale bril. Zo hoeven de ogen minder inspanning te leveren wat zorgt voor minder vermoeidheid, een lagere kans op myopie en tevens een betere werkhouding.

Beeldschermbril of computerbril kopen in Apeldoorn

Bij Klein Optiek hebben we een groot assortiment beeldschermbrillen en computerbrillen op sterkte. U zoekt samen met een van onze adviseurs een montuur uit in de winkel, wij voorzien deze van de hoogste kwaliteit beeldscherm glazen van Zeiss. Zo kunnen we in principe van ieder montuur in de winkel een beeldschermbril voor u maken. Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies om de beeldschermbril te vinden die perfect bij u past.

U bent van harte welkom in onze ruime winkel op de Eglantier in Apeldoorn.