Preventie
Myopie management

Prisma Onderzoek

Hoofdpijn of oncomfortabel zien kunnen als zeer vervelend ervaren worden. Helaas wordt er niet altijd een oplossing voor deze klachten gevonden. Het kan zijn dat de ogen niet goed samenwerken of er scheefstand van een van beide ogen is, waardoor er diverse klachten kunnen optreden. Naast klachten zoals hoofdpijn en oncomfortabel zien, kunt u ook last hebben van branderige ogen, fel licht of moeite met wisseling van kijkrichting.

Om uit te sluiten of de klachten hier vandaan komen, kunt u bij Klein Optiek terecht voor een prisma onderzoek. Met een prisma kan de scheefstand tussen beide ogen gecorrigeerd worden, zodat de samenwerking van uw ogen verbetert. Veelal kunnen bovengenoemde klachten verminderen of zelfs verholpen worden. Herkent u deze klachten, maak dan eens een afspraak bij een van de optometristen van Klein Optiek.

Myopie Management

Myopie, ofwel bijziendheid, komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Niet alleen dat, maar ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. Onderzoekers voorspellen dat deze aantallen alleen nog maar gaan stijgen en in het jaar 2050 bijna de helft van de totale wereldbevolking bijziend zal zijn.

Welke Myopie remmende therapieën zijn er?

  1. Lifestyle

Onder het lifestyle-advies verstaan wij de 20202 regel. Deze staat voor maximaal 20 minuten dichtbij kijken, dan 20 seconden ver weg kijken en 2 uur per dag buiten spelen.

  1. Atropine

Atropine oogdruppels zijn een krachtig middel om de toename van bijziendheid te remmen. De druppels worden door de oogarts voorgeschreven. Samen met de orthoptist wordt de opvolging gedaan en de progressie gecontroleerd.

In sommige gevallen wordt er een dubbel therapie toegepast waarbij er druppels voorgeschreven worden vanuit de oogarts met daarnaast een contactlens vanuit Klein Optiek Oogzorgcentrum.

  1. Dreamlite MC

De Dreamlite MC ook wel ortho-k lens of nachtlens genoemd wordt ’s nachts gedragen. Overdag kan zonder hulpmiddel scherp worden gezien. Het voordeel is dat er geen lenzen gedragen worden overdag. De lenzen hebben een remmende werking op de myopie ontwikkeling.

  1. MiSight daglens

MiSight daglenzen zijn speciaal ontwikkeld voor myopie-controle. Dankzij het unieke profiel is de lens ook geschikt voor hogere sterktes. De lens mag gedragen worden vanaf een leeftijd van 8 jaar. Het is tevens een hygiënische manier van lenzen dragen omdat de lens dagelijks wordt vervangen en daardoor een van de meest veilige type contactlenzen. De lenzen worden overdag gedragen.

  1. Mylo maandlens

De Mylo maandlens is geschikt voor hogere sterkten en tevens speciaal ontwikkeld voor myopie controle. Het is een maatwerk contactlens en heeft daarom een breed bereik. Tevens is het één van de voordeligere manieren van lenzen dragen. De lens wordt overdag gedragen. Wel moet er bij deze lens goed gelet worden op reiniging en het juiste vervanging interval.

  1. Myosmart brillenglazen

Myosmart brillenglazen zijn één van de laatste ontwikkelingen. Met een 2 jaar durende studie bewezen effectief en dus zeer geschikt voor de remming van bijziendheid. Ideaal voor de jonge myoop en voor diegene die contactlenzen echt niet ziet zitten. 

Bijziendheid en kinderen

De risico’s

Bijziendheid op zich is op zichzelf niet direct gevaarlijk zolang de sterkte beneden de -6,00 D (dioptrie) blijft. Daarboven spreken we van hoge bijziendheid. Hoge bijziendheid komt vooral veel voor bij kinderen die bijziend worden voordat ze 12 jaar zijn.

“De jonge bijzienden van nu, zijn de slechtzienden van morgen.” De risico’s gepaard met (vroegtijdige) hoge bijziendheid zijn niet te verwaarlozen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bijziendheid tussen de -5,00 D en -7,00 D ruim twintig keer meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger.

“Bijziendheid is de nummer 1 reden van blindheid.”Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid. Het bestrijden van de toename van bijziendheid bij kinderen, oftewel myopie management, is dan ook van groot belang om onze kinderen ernstige oogproblemen in de toekomst te besparen.

Waar moet ik op letten?

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zo veel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel aantoonbare factoren die een rol spelen zoals:
– Erfelijkheid; als ouders, broers of zussen sterk bijziend zijn is er een grotere kans op bijziendheid. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.
– Etniciteit; onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid heel veel voor (tot wel 80%).
– Leefpatroon; kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid. Bespreek dit met de specialist. Deze kan jouw kind regelmatig controleren op (beginnende) bijziendheid en progressie, en actie ondernemen waar nodig.

Wat kan ik voor mijn kind doen?

Helaas is er (nog) geen permanent geneesmiddel voor bijziendheid. Wel kan de specialist een aantal behandelingen aanbieden die de toename van bijziendheid kunnen afremmen: myopie management. Myopie is de wetenschappelijke term voor bijziendheid. Door op tijd met myopie management te beginnen kan de progressie van bijziendheid tot wel 50% worden gereduceerd. Dat kan nou nét het verschil maken tussen het ontwikkelen van een risicovolle -6,00 D of ‘slechts’ een sterkte van -3,00 D.

De myopie management opties

1. Lifestyle advies
Onze kinderen zijn continu bezig op de tablet, laptop en smartphone. Hierbij past het oog zich aan op het scherp zien op één punt. Omdat de ogen voor kinderen nog in de groei zijn, kunnen deze gemakkelijk verkeerd groeien bij veel nabijwerk. Op den duur kunnen zij dan minder goed veraf zien. Leer kinderen daarom om:
– Niet te lang en te vaak op het scherm van de laptop, tablet of smartphone te kijken. Dit voorkomt dat de ogen teveel ingesteld raken op nabij zien.
– Minstens twee uur per dag buiten te spelen. De vitamine D en lichtintensiteit buitenshuis hebben een gunstig effect op het netvlies.

2. Farmaceutische interventie met Atropine oogdruppels
Atropine oogdruppels worden o.a. gebruikt om het oog te laten ontspannen (pijnreductie) bij bepaalde oogziektes. Onderzoeken hebben aangetoond dat Atropine ook een krachtig middel is om de toename van bijziendheid af te remmen. Er worden goede resultaten behaald, in ieder geval op de korte termijn. Zelfs zeer lage doseringen hebben een positief effect. Atropine druppels veroorzaken een wijd openstaande pupil en verlammen tijdelijk het instelmechanisme voor nabij. Kinderen met een Atropine behandeling krijgen daarom vaak ook een multifocale bril of lenzen met meekleurende glazen om dichtbij goed te zien en om minder last van het licht te hebben. De mogelijke effecten en bijwerkingen op de lange termijn van een Atropine behandeling zijn nog niet bekend.

3. Optische interventie
Optische interventie wil zeggen de progressie van bijziendheid zo veel mogelijk afremmen doormiddel van speciale contactlezen. Het streven is een remming van 50% of meer. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat een kind met een verwachting van een minsterkte van -6,00 D, uiteindelijk op ‘slechts’-3,00 D blijft steken. Een belangrijk verschil tussen een klein of een groot risico op ernstige oogproblemen. De lenzen die aan deze voorwaarde voldoen zijn DreamLite MC nachtlenzen, MiSight daglenzen en BYO Premium MC maatwerklenzen. Dit type lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor Myopie Controle en kunnen alleen worden aangemeten door een zogenaamde Myopie Management Expert; een specialist met veel kennis en ervaring op dit gebied.