Ze is letterlijk en figuurlijk een kerstkindje: op tweede Kerstdag viert brilstyliste Stephanie hurenkamp haar vijftigste verjaardag. Dat is op zich al bijzonder, maar bovendien is Stephanie het enige teamlid van Klein optiek wie met zowel Hans Klein als Johannes veldhoen heeft gewerkt. “Met heel veel plezier en passie voor het vak”, vertelt ze. “Ik ben kleur-, style- en glasadviseur en verzorg ook de inkoop van de collecties. Het leuke van dit beroep is de diversiteit; ik werk met mensen, maar ook met mode en natuurlijk ook het technische stukje van de optiek.”

Al bijna 29 jaar is Stephanie werkzaam in de optiekzaak. “Ik heb aan beide eigenaren veel te danken. Zestien jaar heb ik als assistent-opticien bij Hans in de winkel gestaan. Hij heeft mij het technische aspect geleerd. Johannes heeft mij op zijn beurt de fijne kneepjes van het optiekvak bijgebracht en in deze jaren ben ik verder opgeleid tot brilstylist. Dankzij hen beschik ik nu over alle kennis die ik nodig heb om mijn werk optimaal te kunnen doen. De tijd is dan ook omgevlogen, hoor. Zestien jaar met Hans, twaalf jaar met Johannes en inmiddels alweer in de derde winkel. Geen dag is hetzelfde en de enorme variatie in mijn werkzaamheden zorgt ervoor dat ik elke keer weer met veel plezier naar mijn werk ga. Drie dagen per week, want ik werk parttime.”

Als brilstyliste ‘bewaakt’ Stephanie bij Klein Optiek de ongeveer 25 vaste merken in de winkel. In elk geval ieder voor- en najaar staan de vertegenwoordigers van de diverse brillenmerken bij Klein Optiek Oogzorgcentrum op de stoep.

”In een mooiere winkel als deze kun je niet werken!”

Stephanie gaat dan rustig met hen zitten, soms samen met Johannes, en neemt dan de beslissingen voor de nieuwe collectie. “Het is onder andere mijn taak om de trends te blijven volgen in brillenmode. Dat doe ik bijvoorbeeld via de social media en wat ik zie in het straatbeeld. Daarbij moet ik natuurlijk ook rekening houden met onze klanten. Belangrijk is vooral de optimale pasvorm en het materiaal waarvan het montuur is vervaardigd.”

Wanneer een klant zich bij Stephanie meldt voor een nieuwe bril, mag ze ‘los’: “Uiteraard is het essentieel hoe een bril op een gezicht staat, want het is de bedoeling dat een bril een gezicht versterkt en daarmee de persoonlijke uitstraling. Heeft het montuur de juiste vorm, de juiste kleur, komen de brillenglazen goed uit?” Haar ultieme gevoel voor styling gaat echter verder dan de brillen alleen, vertelt ze enthousiast. “Ik heb mijn opleiding genoten aan de commerciële ondernemersschool, met als belangrijk ingrediënt het etaleren. Die kennis neem ik mee bij de styling van onze winkel. Met enige regelmaat vervang ik een decoratie of voeg ik er één toe. Wat dat oplevert? Wel, heel simpel eigenlijk: in een mooiere winkel als deze kun je niet werken!”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email