Glaucoom (in de volksmond verhoogde oogdruk) is een ziekte van het oog waarbij er schade ontstaat aan de oogzenuw en zenuwvezels. Dat heeft tot gevolg dat het gezichtsveld afneemt en zelfs het totale zicht kan verdwijnen. Wereldwijd is het één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Meestal wordt er gesproken over een verhoogde oogdruk. Wat echter te weinig bekend is, is dat er ook lage-druk en normale-druk Glaucoom bestaan.

In Nederland is het zo dat bijna elke opticien wel een oogdrukmeter heeft staan, bij u wellicht bekend als het luchtpufje. Hiermee wordt de hoge oogdruk opgemerkt (meestal boven de 25 mmHg). Dit betekent dat 50% van de mensen nog rond kan lopen met lage-druk of normale-druk Glaucoom.

Verder kijken

Om ook dié gevallen eruit te halen is het belangrijk te weten wat de dikte van het hoornvlies is. Bij een dikker hoornvlies mag de druk iets hoger zijn en bij een dunner hoornvlies moet de druk juist lager zijn. Nog belangrijker is het om de oogzenuw te bekijken, hier kan een oogarts of optometrist aan zien of er een verdenking is voor glaucoom. Bij twijfel kan er een OCT scan uitgevoerd worden waarbij in een vroeg stadium gezien kan worden of er sprake is van Glaucoom. Belangrijk is ook om te weten of er in de familie glaucoom voor komt, aangezien er een grote erfelijkheidsfactor mee speelt.

Bent u benieuwd in wat voor conditie van uw oog is? Ook als er vervolgstappen nodig zijn. Onze Optometristen geven u graag uitleg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email